توصیه هایی مهم برای سفر با سالمندان
- نویسنده: افسانه هادی پور
- -
- منتشر شده در پنج شنبه 15 اسفند 1398
رفتن به یک سفر خانوادگی با والدین مسن، روشی است برای یافتن راهی در راستای ارتباط بهتر و بیشتر با آنها. اما فراموش نکنید که اینگونه سفر ها نیازمند برنامه ریزی ویژه ای است. مسلما سرعت سفر شما کم خواهد بود، سابقه پزشکی و داروهای مورد نیاز در سفر با والدین بایستی همیشه نزدیکتان باشد، در صورت مشکل در حرکت آنها، هماهنگی های زیادی با هتل و وسایل حمل و نقلتان لازم است و... در این مطلب از سفر با سالمندان برایتان گفته شده است تا همه چیز را در سفر برایشان مهیا کنید، شاید بتوان گوشه ای از تلاش های پدرها و مادرها برای رقم زدن سفر خانوادگی مفرح در گذشته، را جبران نمود.
باید در وهله اول یک سری مسائل را پیش بینی کنید:
برنامه ریزی برای مصرف دارو ها
باید در سفر با والدین خود، برنامه ریزی مصرف دارو داشته باشید و به اندازه مورد نیاز، با خود دارو ببرید. هر کدام داروها را در یک کیسه پلاستیکی شفاف قرار دهید و نام دارو، مقدار مصرف، زمان مصرف و دستورالعمل استفاده از آنها را روی یک برچسب نوشته و روی کیسه بچسبانید.
بهتر است که نسخه (در سفرهای خارجی، ترجمه نسخه) والدینتان را به هنگام مسافرت به همراه داشته باشید. تا در مواقع اضطرار پزشکی، از آنها استفاده شود. این اطلاعات ممکن است جان افراد مسن را نجات دهد. داروها و نسخه ها را به قسمت بار هواپیما نفرستید، آنها را درون کیف دستی همراه خودتان داشته باشید؛ همیشه احتمال گم شدن بارتان، هرچقدر کم، را بدهید! به همراه داشتن شماره تلفن دکترهای والدین هم ممکن است نجات بخش باشد.
موارد ضروری درون چمدان
چیزهایی را با خود ببرید که سفرتان را آسان تر می کنند. مسکن ها، داروهای ضد تهوع و اسهال، اسنک های کوچک برای مواقع گرسنگی و... . حواستان باشد که داروهای عمومی که با خود به همراه دارید، با داروهای والدینتان تداخل نداشته باشند. در سفر با سالمندان؛ حواستان به رژیم غذاییشان باشد. اگر نیاز به خوردن یک ماده غذایی دارند، حتما آن را به همراه داشته باشید.
تهیه بیمه مسافرتی
در سفر خانوادگی این را در ذهن داشته باشید که افراد مسن تر بیشتر در معرض خطر بیماری یا جراحات قرار دارند. با گرفتن بیمه مسافرتی، پیش از هر اتفاقی، خود را برای مقابله با آن آماده کنید. پدر و مادر خود را تشویق کنید تا با شرکت بیمه خود تماس بگیرند و در مورد چگونگی داشتن بیمه مسافرتی تحقیق کنند.
محل اقامت مناسب برای والدین ویلچری
اگر والدینتان از ویلچر استفاده می کنند، شما بایستی از قبل با شرکت هواپیمایی در مورد بردن ویلچر و حتی نوع ویلچر صحبت کنید. سعی کنید حتی الامکان یک ویلچر مسافرتی اجاره کنید. این ویلچرها سفرتان را آسان تر می کنند. قطعات آن ها را می توان به راحتی از هم جدا و در مقصد سر هم کرد. حواستان به زمانی که استفاده از ویلچر به شما تحمیل می کند باشد؛ همچنین بازرسی امنیتی ویلچر هم بیشتر طول می کشد؛ شما نیاز به زمان بیشتری دارید، پس زودتر حرکت کنید تا از اتوبوس، قطار یا هواپیما جا نمانید. فرودگاه ها معمولا مامورانی دارند که کار آنها کمک به اشخاص با ویلچر و جابجایی آنها در فرودگاه است. شما می توانید از آنها کمک بگیرید تا کارتان سریع تر انجام شود. همچنین می توانید هماهنگ کنید تاموقع پیاده شدن از هواپیما وسیله مناسبی برای جابجایی والدین شما آماده باشد.
پرواز چند قسمتی
خوابیدن در هواپیماها کمی سخت است، بخصوص برای افراد مسن. از پروازهای مستقیم و طولانی پرهیز کنید تا فشار، درد و گرفتگی ماهیچه و مفاصل افراد مسن کمتر شود. در سفر با سالمندان اگر مجبور به استفاده از پرواز های مستقیم و طولانی هستید، افراد مسن را وادار به از جا بلند شدن و راه رفتن کنید. حرکت کردن هر 30 دقیقه یک بار، باعث گردش خون در بدن می شود و از خشکی عضلات و درد پیشگیری می کند. اگر والدینتان دچار آلزایمر و یا این دست بیماری ها هستند، از انجام پرواز چند تکه خودداری کنید. بهتر است که یک پرواز مستقیم انجام دهید.
رزرو صندلی های سمت راهرو
چون افراد مسن در پروازها بهتر است کمی تحرک داشته باشند، بهتر است صندلی های سمت راهروی هواپیما را برایشان رزرو کنید که بتوانند به راحتی از جا بلند شوند و بنشینند. به سمتی که رزرو می کنید هم توجه داشته باشید. اگر والدین شما از گرفتگی عضلات پای راست رنج می برند و می بایست هر چند وقت یکبار پای راست خود را بکشند، یک صندلی انتخاب کنید که راهرو درطرف راست آن باشد و برعکس. این قاعده برای اتوبوس ها هم صدق می کند
یک سری نکات هم هستند که برای سفرهای جاده ای باید در نظرشان داشته باشید:
توقف مکرر
اگر با ماشین مسافرت می کنید، باید برای توقف حداقل هر دو ساعت یکبار برنامه ریزی کنید. این کار باعث می شود که والدین شما زمان کافی برای کشیدن بدن خود، استفاده از توالت، غذا خوردن و نوشیدن داشته باشند. این پیاده شدن ها مانع لختگی خون که باعث تورم پاهاست می شود. اگر هم با اتوبوس سفر جاده ای دارید، والدینتان را متقاعد کنید تا بلند شوند و در اتوبوس قدمی بزنند؛ زمانی هم که اتوبوس از حرکت می ایستد، والدین خود را تشویق کنید که از اتوبوس پیاده شوند و به بدن خود کش بدهند.
بررسی ماشین قبل از شروع سفر
مخزن بنزین را پر کنید، روغن ماشین را در صورت نیاز تعویض کنید، از سالم بودن چراغ های جلو، عقب و چراغ های راهنما مطمئن شوید. ترمزها، بخاری و کولر ماشین را چک کنید. در کل ماشینتان را از همه نظر برای سفر کردن مهیا نمایید. هیچ چیز به اندازه ماشینی که وسط راه خراب می شود، نمی تواند باعث سخت، تلخ و حتی خطرناک شدن سفر نخواهد شد. حتی اگر مکانیک برایتان تنظیم موتور انجام داده باز هم احتمال خرابی ماشینتان را بدهید و حتما سیم استارت، آچار چرخ و لاستیک یدک و... به همراه داشته باشید. در ضمن، جی پی اس، یخ شکن، زنجیر چرخ، روغن موتور و یک گالن اضافی بنزین را نیز فراموش نکنید.
رسیدن به مقصد
بیشتر پدر مادرهای مسن صبح زود از خواب بیدار می شوند و شب ها زود می خوابند. بنابراین در سفرهای خانوادگی سعی کنید سفر خود را جوری برنامه ریزی کنید که با ریتم طبیعی روزانه آنها هماهنگ باشد. این کار باعث می شود در پایان روز، انرژی کافی برای رسیدگی به کارهای شخصی و استراحت کردن داشته باشید.
به همراه داشتن وسایل رفاهی
اگر می خواهید سفر خوانوادگی شما بدون دردسر و با آرامش بیشتری همراه باشد، با خود بالش و پتو ببرید، بخصوص اگر در ماه های سرد سال مسافرت می کنید. یک دستگاه پخش یا تبلت برای تماشای فیلم بهمراه داشته باشید. کتاب هم وسیله خوبی برای گذراندن وقت در طول یک سفر خانوادگی طولانی است.
تورهای مسافرتی
اگر با تور می خواهید به سفر خانوادگی بروید، دقت داشته باشید که توری با ریتم کندتر انتخاب کنید. معمولا برای سالمندان سفرهای دریایی از بهترین و ملایم ترین سفرها محسوب می شود.ایده رفتن به یک سفر دریایی را با والدینتان در میان بگذارید.
رزرو هتل
قبل از شروع سفر از وجود آسانسور و مسیر ویژه ویلچر در محل اقامتتان مطمئن شوید. در سفر خانوادگی این نکته را فراموش نکنید که هم شما و هم والدینتان، نیاز به خلوت و رفاه دارید. بنابراین حتی المقدور اتاق های جداگانه برای خودتان و آنها رزرو کنید.
پله ها
والدین شما، بسته به درجه سلامتیشان، ممکن است قادر به بالا رفتن از پله نباشند. پس این نکته را در تنظیم برنامه سفرتان لحاظ کنید. در سفر با سالمندان برای مکان هایی که به دلیل وجود پله های زیاد، غیرقابل عبور هستند دنبال راه حل های دیگر بگردید. شاید مسیری برای دور زدن پله ها وجود داشته باشد. همچنین در سفر با سالمندانی که با پله ها مشکل دارند، به جای تلاش برای بالا و پایین رفتن از پله های قطار یا اتوبوس ها از مترو یا تاکسی استفاده کنید.
برای مسیر سفرتان برنامه ریزی کنید.
مشورت در انتخاب مقصد
در سفر با والدین یا سفر با سالمندان، اجازه دهید آنها در انتخاب مقصد سفر به شما کمک کنند تا همه از این سفر لذت ببرید. جاهایی را برای سفر پیشنهاد کنید که همیشه دوست داشته اید آنجا بروید یا کشوری که مربوط به خانواده یا اجدادتان باشد یا مکان ویژه ای که کودکی خود را آنجا گذرانده اید.
مشورت در برنامه ریزی سفر
برنامه سفر خانوادگیتان مشخص می کند که در سفر با والدین خود، زمانی که به مقصد برسید، می خواهید چه کارهایی انجام دهید. اگر یک برنامه سفر بنویسید و در آن مشخص کنید که می خواهید چه جاهایی بروید و چه کارهایی انجام دهید، سفرتان منظم تر و کم استرس تر خواهد بود. همچنین برنامه ریزی دقیق در سفر با والدین باعث می شود که همه با هم هماهنگ باشید. در این برنامه ریزی، سعی کنید وقت آزاد بیشتری بگنجانید تا هم شما و هم والدینتان وقت کافی برای استراحت و گشت و گذار جداگانه داشته باشید. در این برنامه ریزی واقع بین باشید و شرایط جسمانی پدر و مادر مسنتان را نیز در نظر بگیرید.پس از تنظیم برنامه سفر، یک کپی از آن را به همسفران خود بدهید تا آنها نیز در هر زمان از سفر بدانند برنامه بعدی چیست.
حداقل زمان اسکان
در سفر با والدین، بسیار مهم است که به والدین خود زمان برای مستقر شدن بدهید. این که وقتی به مقصد می رسید، سریع به دیدن اماکن دیدنی بروید و روز بعد سریع وسایل را جمع کنید و مجدد مسیر برگشت یا رفتن به مقصد بعدی را بپیمایید، ممکن است یک جوان را نیز از پا در بیاورد، چه برسد به افراد مسن! فشردگی برنامه ریزی سفر در سفر خانوادگی جایز نیست؛ پس برنامه ریزی کنید که حداقل چهار روز در هر مکان بمانید.
وقفه در طول برنامه ریزی سفر
در طول سفر با سالمندان، زمان هایی را برای وقفه و استراحت در نظر بگیرید. این کار برای والدین شما، که احتمالا زودتر از شما خسته می شوند، این امکان را ایجاد می کند که به مقدار نیاز استراحت کنند، چیزی بخورند، به بدن خود کش بدهند، داروهای خود را مصرف کنند و آب بنوشند. با این ترفند شما هم می توانید بررسی کنید که آیا والدینتان سفر خانوادگی خوبی دارند و به آنها خوش می گذرد یا نه؟!
پایبندی به برنامه ریزی سفر
درسفر خانوادگی با والدین مسن اگر مثلا برای دو روز ماندن در شهری برنامه ریزی کرده اید، اما ناگهان تصمیم می گیرید که یک روز دیگر در این شهر بمانید، این کار را با توجه به برنامه پیش رو در سفرتان، بدون استرس و ترس انجام دهید.
شما باید در طول سفر با والدین برخورد درستی با آنها داشته باشید.
صبور باشید
سفر با والدین پیر ممکن است سخت و طولانی باشد یا حتی ممکن است شما بعلت ناتوانی آنها در انجام یکسری کارها کلافه شوید. سعی کنید آنها را درک کنید و بپذیرید که سن بالای آنها باعث این امر شده که آنها قادر نیستند از پس کاری که شما می توانید به راحتی آن را انجام دهید بربیایند. در زمان کلافگی نفس عمیق بکشید. شما و والدینتان، هیچکدام نباید در سفر بی حوصله و کلافه باشید. فقط آن ها را درک کرده و صبور باشید.
مثبت اندیش باشید
تعطیلات قاعدتا باید آرامش بخش و دلپذیر باشد. احترام و مهربانی از ویژگی هاییست که در زمان سفر با والدین برای حفظ آرامش اهمیت بیشتری می یابند. در زمان سفر سعی کنید موارد منفی را نبینید یا آن ها را به چیزهای مثبت تبدیل کنید، حرف خاطرات ناخوشایند گذشته را پیش نکشید، تا آنجایی که می توانید سعی کنید در هنگام سفر صلح را حفظ کنید و قبل از صحبت کردن فکر کنید تا حرف هایتان باعث ناراحتی یا رنجش کسی نشود.
تحکم آمیز رفتار نکنید
والدین شما حتی در زمان کهن سالی علی رغم نیاز به کمک، دوست دارند احساس استقلال کنند. با احترام با آنها رفتار کنید و روی کمک کردن در هر کار کوچکی اصرار نورزید. قبل از دخالت در کار آنها، اجازه دهید خودشان از شما کمک بخواهند.
از بودن در کنار والدینتان نهایت لذت را ببرید
از لحظه لحظه این سفر خانوادگی نهایت استفاده را ببرید تا خاطره سازی کنید و به پدر و مادرتان نشان دهید که عاشقانه دوستشان دارید.پس از پیشنهاد یک سفر با والدین غافل نشوید.